Med start 2012 valdes fem ”destinationer” på oklara grunder ut för ett vidlyftigt turistprojekt av Tillväxtverket. 60 miljoner av svenska skattemedel hade av regeringen tilldelats för att under en treårsperiod utreda hur vi i landet kan utveckla ”hållbara turistdestinationer”.
Publicerad 2017-05-25
Turismen till Sverige ökar numera saktare än i omvärlden, konstaterar man i redovisningen av Gästnattsstatistiken från SCB för 2016. Resultatet 62 miljoner gästnätter ger bara en ökning med tre procent vilket är lägre än ökningen av turismen i världen som ligger runt 4 procent.
Visserligen ökar våra långväga gäster där man tidigare talade om BRIK-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina. Men medan den ryska ekonomin har stannat på grund av ekonomiska sanktioner och givit en 12 procentig minskning gläds de hoppfulla över att Kina har ökat med 26 procent. Men procenttalen säger inte allt . Det är fortfarande 25.000 fler schweizare i statistiken till vårt land än kineser. Och att Sydkorea har ökat med hela 16 procent betyder bara knappt sju tusen fler gästnätter än förra året.
Publicerad 2017-02-21
Bästa ledamöter av den nya styrelsen i Svensk Turism AB
Det känns dags att skriva ner några synpunkter på vad som borde åtgärdas för att få en bättre fart på den svenska turismen. Visst, vi ökar lite grann. Men det som presenteras som strålande framgångar är normalt ingenting som sätter vårt land i särställning. Nya länder som BRIK, vissa länder i Afrika, Sydamerika och Asien har idag ett ökat välstånd som ger utrymme för resor och turism. Så världens största industri ökar generellt och framför allt från och till länderna i Asien. Europa har fortfarande en marknadsandel på över 50 procent men står under hård konkurrens från nya marknader. Och den svenska turismen har ingen anledning att skryta över större ökningstal än många andra länder i vår omgivning.
Publicerad 2016-06-15
I en undersökning genomförd av bokningsföretaget Expedia med nära 10.000 svarande i 19 länder har man frågat om hur viktig mobilen är på en resa. I Sverige liksom i Tyskland och Kanada säger 58 procent av de svarande att de hellre stannar hemma än att åka utan sin mobil.
Publicerad 2016-02-17
Turkiet tillhör de hetaste turistländerna. Inte minst vi svenskar älskar att resa dit, mycket beroende på det tilltalande kostnadsläget. Men det är Istanbul eller badorterna längs kusterna mot Medelhavet som alla söker sig till. Den östra delen av det stora landet ligger i skuggan av turistströmmarna.
Publicerad 2015-05-25
För ett antal år sedan konstaterade man i Västsvenska Turistrådet, i en undersökning, att en stor del av de besökande turisterna inte var helt nöjda med sitt besök i regionen. Det kunde då konstateras att vistelsen och upplevelsen inte motsvarat förväntningarna. Man hade misslyckats i sin varudeklaration till gästen.
Publicerad 2015-04-15
Det gamla talesättet;”den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”, stämmer nu väl in på göteborgsinstitutionen TUR-mässan i Göteborg. Efter ett antal framgångsrika år som Nordens största fackmässa, började underlaget svikta.
Publicerad 2015-03-24
Gastro Nord som i dagarna arrangeras för tolfte gången parallellt med 10-årsjubilerande Vinordic skapade köer vid vändkorsen direkt. Mässan som inte bara är en enda stor utställningsyta för 468 aktörer från 20 länder på 54 000 kvadratmeter kommer också att bjuda på seminarier och tävlingar både för stora och små.
Publicerad 2014-05-06
Kända unika byggnadsverk har en stor dragningskraft på turister. Eiffeltornet från världsutställningen i Paris 1889 har hittills besökts av mellan 250 och 300 miljoner turister och antalet plussas i dagsläget på med cirka 8 miljoner per år.
Publicerad 2013-08-23
Turism – för det heter faktiskt så – är världens största industri. Enligt organisationen WTTC-World Travel&Tourism Council är näringens andel av världens samlande BNP-bruttonationalprodukt nära 10 procent.
Publicerad 2013-06-05
I Amerikas förenta stater har man på några hundra år lyckats att få alla invånare att prata samma språk, även om man har invandrat från olika delar av vår värld. I Europa har nationalismen och våra många historiska kulturskillnader i världsdelens olika regioner fått oss att behålla de gamla språken.
Publicerad 2013-04-17
Tiden går och det är nu några år sedan turismen offentliggjorde sina visioner om en fördubbling av näringen till år 2020. Visserligen är det här bara en av de senaste 20 årens handfullt och ambitiöst producerade visionsplaner för svensk turism. Och visst är turismen en framtidsbransch. Men är det verkligen realistiskt och särskilt listigt, att fortsätta att prata om en dubblering av branschen på knappt 10 år?
Publicerad 2013-02-20
Om det är någon som reser mycket så är det tomten. Varje år ska han hinna dela ut julklappar world wide, inte minst till alla barn.
Publicerad 2012-12-05
Nej jag menar inte Svensk Turism AB, det bolag som tillsammans med Näringsdepartementet äger kommunikationsföretaget Visit Sweden. Ett näringslivsägt bolag som representerar alla de stora aktörerna i den svenska turistindustrin. Ett bolag utan annan verksamhet än att samla sin styrelse några gånger per år. Ett bolag som ingen, utom de få inblandade i styrelsen, känner till. Ett samlande bolag som skulle kunna fungera som en aktiv röst för vår svenska turism.
Publicerad 2012-10-24
Året 1950 redovisar befolkningsstatistiken att av Sverige ca 7 miljoner invånare bor 3,7 miljoner på landsbygden och 3,3 miljoner i tätorter. Under 2:a världskriget var den politiska målsättningen att Sverige skulle klara sin livsmedelsförsörjning inom landet. Få vara de som inte hade släkt eller bekanta, eller som tillbringat en del av sommarlovet i hölasset på en svensk bondgård.
Publicerad 2012-09-05
Efter 2:a världskriget började lagstiftarna ge oss svenskar »semesterveckor« i avsikt att vi skulle få tid att »rekreera« oss inför ett nytt år av arbete. För att vi på bästa sätt skulle kunna utnyttja våra semesterveckor inrättades turistbyråer i snart sagt samtliga kommuner och län.
Allt i syfte att ge människorna tips och råd vad man kunde göra på sin semester.
Publicerad 2012-06-08
Frågetecknen kring svensk »besöksnäring« hopar sig och lite nostalgiskt kan man gå tillbaka några decennier då staten hade ett fast grepp om branschen med sitt Sveriges Turistråd. Då var det ingen tvekan om vem som styrde och ställde även om det fanns delade meningar om hur och vart. På »den gamla goda tiden« hade branschen en direktkontakt med styrande politiker. I dag vet uppenbarligen inte våra politiker vem som företräder vår viktiga näring. Och någon att fråga finns inte.
Publicerad 2012-04-18
Nobelprisens skapare Alfred Nobel föddes 1833 i kvarteret Torsken på Norrlandsgatan i Stockholm. Det var ingen fashionabel miljö precis. Kvarteret gränsade till Katthavet vilket var det folkliga namnet på Packaretorget, nuvarande Norrmalmstorg och den vik som fortsatte från dagens Nybroviken in mot torget.
Publicerad 2012-02-22